קונים ומשדרגים

הכי חם בעולם האופנה והלייף סטייל

מאכלים לשבת: שולחן טעים לכל המשפחה

שבת היא הזדמנות מושלמת לשבת יחד סביב שולחן חגיגי ולהתענג על מאכלים טעימים. אם אתם מארחים משפחה וחברים או פשוט רוצים לפנק את עצמכם, הכנת ארוחת שבת טעימה יכולה להפוך את היום המיוחד הזה לחוויה קולינרית בלתי נשכחת. הינה מגוון רחב של רעיונות למאכלים שיעשירו את שולחן השבת שלכם, מתבשילי בשר ועוף ועד מנות מודרניות ויצירתיות שיגרמו לכולם לבקש תוספת.

מנות בשר ועוף מנצחות לשבת

בארוחת שבת מסורתית, מנות הבשר והעוף הן לעיתים קרובות הכוכבות האמיתיות של הארוחה, כי הן מספקות טעמים עשירים ומחברות למסורת הקולינרית שעוברת במשפחות דורות רבים.

תבשילי עוף בתנור לארוחת שבת

אחד המאכלים האהובים ביותר לשבת הוא עוף בתנור, והגרסה הקלאסית עם תפוחי אדמה, גזר ובצל תמיד מצליחה. נסו לשדרג את העוף עם תבלינים כמו פפריקה, כורכום, כמון וקינמון לטעם מזרח תיכוני עשיר. רוצים עוף בלימון וזיתים? פשוט השרו את העוף בשמן זית, מיץ לימון, שום, זיתים ותבלינים ואפו בתנור למשך כשעה וחצי. צלי עוף שלם הוא גם אפשרות נהדרת שתמיד משאירה רושם. תבלו את העוף מבפנים ומבחוץ, מלאו אותו בבצל, לימון וענפי תימין ואפו בתנור עד שהעור מזהיב והבשר עסיסי. זוהי בוודאות מנה שתגרום להתרגשות סביב השולחן!

מנות בקר וכבש חגיגיות

אם אתם מחפשים משהו מיוחד יותר לארוחת שבת, שקלו להכין מנת בקר או כבש. אסאדו בבישול ארוך הוא בחירה מצוינת שמתאימה במיוחד להכנה מראש ביום שישי, והבשר מתבשל לאט ברוטב עשיר עם ירקות שורש, יין אדום ותבלינים ומתרכך עד שהוא נמס בפה. צלעות טלה הן מנה חגיגית אחרת שמצליחה תמיד. תבלו אותן בעשבי תיבול, שום ושמן זית, וצלו בתנור על טמפרטורה גבוהה לזמן קצר כדי לקבל בשר ורדרד ועסיסי בפנים וקראסט מזהיב בחוץ. תבשיל בקר עם ירקות שורש הוא אופציה נהדרת נוספת, במיוחד בחורף, כי הבשר והירקות מתבשלים יחד עד שהטעמים משתלבים להפליא והבשר מתרכך, וזוהי מנה שכיף להכין מראש ולחמם לארוחת השבת.

קציצות ברוטבים עשירים

קציצות ברוטב הן מנה אהובה במיוחד שמתאימה לארוחת שבת משפחתית. קציצות בקר ברוטב עגבניות עשיר שמוגשות לצד אורז או פירה הן תמיד בחירה בטוחה שגם הילדים יאהבו. גרסה מעניינת היא קציצות מזרחיות ברוטב חמוץ מתוק עם פלפלים, צימוקים ושזיפים מיובשים. הטעמים המורכבים יוצרים חוויה קולינרית מיוחדת שתשדרג את שולחן השבת. קציצות עוף ברוטב לימון וזיתים הן אפשרות קלילה יותר אבל לא פחות טעימה. הרוטב החמצמץ מאזן היטב את הקציצות ויוצר תבשיל מרענן שמתאים גם לימי הקיץ החמים.

דגים וארוחות דגים לשבת

דגים הם מרכיב חשוב בארוחות שבת רבות, ומקובל להגיש אותם הן בערב שבת והן בצוהרי שבת. מנות דגים יכולות להיות קלות ומרעננות או עשירות ומשביעות, בהתאם לעונה ולטעם האישי.

דגים מרוקאיים מסורתיים

דגים מרוקאיים מתובלים היטב הם מנה חגיגית ומרשימה לשולחן השבת. הדג המסורתי מוכן עם תערובת תבלינים עשירה שכוללת פפריקה, כמון, כורכום ושום, והוא מבושל ברוטב עגבניות פיקנטי עם פלפלים, גזר ולימון כבוש. נסו את הגרסה של דג ברוטב חריף עם פלפלים אדומים וצהובים שמעניקה צבעוניות ושילוב טעמים נפלא. דגים מסוג דניס, לברק או אמנון עובדים מצוין למתכון הזה, אבל אפשר להשתמש בכל דג לבן שאוהבים.

סלמון בתנור ודגי ים אפויים

סלמון אפוי הוא אפשרות מצוינת לארוחת שבת, והוא קל להכנה וטעים במיוחד. נסו לאפות פילה סלמון שלם עם שמן זית, לימון, שום ושמיר, כי האפייה בתנור שומרת על הדג עסיסי והטעמים הפשוטים מדגישים את איכות הדג. דגי ים שלמים כמו דניס או לברק שמתובלים בשמן זית, עשבי תיבול ושום ונאפים בתנור עם פרוסות לימון הם מנה מרשימה וחגיגית. הגשה של דג שלם על מצע ירקות צבעוניים תשדרג כל שולחן שבת. אפשרות נוספת היא להכין פשטידת דגים עם תפוחי אדמה שזוהי מנה משביעה שניתן להכין מראש ולחמם בשבת, והיא מתאימה במיוחד לארוחת בוקר שבת.

קציצות דגים וכדורי דגים

קציצות דגים ברוטב עגבניות הן מנה נוסטלגית שרבים אוהבים. הכינו אותן מדג טחון עם בצל, שום, פירורי לחם וביצה, ובשלו ברוטב עגבניות עשיר. הן טעימות חמות, אבל גם בטמפרטורת החדר, דבר שהופך אותן לאידיאליות לארוחת שבת. גרסה אסייתית היא כדורי דגים מתובלים בג'ינג'ר, סויה ובצל ירוק שמבושלים במרק דליל שהם קלים להכנה ומציעים חוויית טעם שונה ומרעננת. קציצות דגים בסגנון תאילנדי עם למון גראס, קרם קוקוס וכוסברה הן אפשרות מודרנית יותר שתפתיע את האורחים ותביא טעמים חדשים לשולחן השבת המסורתי.

 

מאכלים לשבת

 

תוספות וסלטים לשולחן השבת

תוספות וסלטים הם חלק בלתי נפרד מארוחת שבת מוצלחת, והם מוסיפים צבע, טעם ומרקם ומאזנים את המנות העיקריות העשירות יותר.

סלטים צבעוניים ומרעננים

סלט ירקות ישראלי קלאסי עם עגבניות, מלפפונים, פלפלים, בצל ופטרוזיליה הוא תוספת רעננה ובריאה שמתאימה לכל ארוחת שבת כיפית, שדרגו אותו עם תוספת גבינת פטה מפוררת, זיתים וזעתר. סלט חצילים קלוי עם טחינה הוא תוספת פופולרית אחרת, קלו את החצילים עד שהם רכים ומעושנים, קלפו אותם והגישו עם טחינה, שמן זית, לימון וגרגרי רימון לנגיעה של מתיקות וצבע. סלטי שורש כמו סלט גזר מרוקאי או סלט סלק עם תפוחים וצנוברים הם אפשרות נוספת שמוסיפה צבע ועומק טעמים לשולחן. לסלט גזר, גרדו גזרים וערבבו עם שמן זית, לימון, כמון, פפריקה מתוקה ופטרוזיליה. לסלט סלק, שלבו סלק מבושל ופרוס דק עם תפוחים ירוקים חמצמצים, צנוברים קלויים ורוקט טרי.

תוספות אורז ופסטות

אורז הוא תוספת קלאסית לארוחת שבת. אורז עם שקדים וצימוקים הוא שדרוג טעים וחגיגי, טגנו שקדים פרוסים בחמאה או שמן, הוסיפו אורז וצימוקים ובשלו כרגיל, והתוצאה היא תוספת מתקתקה קלות שמשתלבת נהדר עם תבשילים מתובלים. פסטה בשמנת עם פטריות היא תוספת עשירה ומשביעה נוספת, טגנו פטריות שמפיניון עם שום ובצל, הוסיפו שמנת מתוקה, גבינת פרמזן ומעט מי בישול של הפסטה ליצירת רוטב קרמי, ערבבו עם הפסטה המבושלת והגישו אותה חמה או בטמפרטורת החדר. קוסקוס עם ירקות מאודים הוא אפשרות קלה אחרת. הכינו קוסקוס לפי ההוראות וצלו בנפרד גזר, קישואים, בצל ופלפלים מתובלים בשמן זית, כמון, כורכום וקינמון. שלבו הכול יחד לפני ההגשה והגישו עם רוטב חריף בצד לאלה שאוהבים.

ירקות אפויים ומבושלים

ירקות צלויים בתנור הם תוספת צבעונית ומזינה לשולחן השבת. ערבבו קוביות של בטטה, גזר, פלפלים, קישואים ובצל עם שמן זית, רוזמרין, טימין ומעט דבש, צלו בתנור עד שהירקות יתרככו ותקבלו קרמול קל. שעועית ירוקה מוקפצת עם שום ושקדים היא תוספת פשוטה אחרת אבל מרשימה, בשלו את השעועית עד שהיא פריכה רכה, והקפיצו עם שום, שמן זית ושקדים פרוסים קלויים. הוסיפו מעט מיץ לימון לפני ההגשה לרעננות. לביבות ירק הן אפשרות נהדרת שגם הילדים יאהבו. ערבבו ירקות מגוררים כמו קישואים, גזר ותפוחי אדמה עם ביצים, קמח ותבלינים, וטגנו עד להזהבה. הן מושלמות כתוספת לכל מנה עיקרית ואפשר להכין אותן מראש ולחמם לפני ההגשה.

פשטידות ומאפים לארוחת שבת

פשטידות ומאפים הם דרך נהדרת להעשיר את שולחן השבת במנות שאפשר להכין מראש, והן טעימות גם בטמפרטורת החדר.

פשטידות ירק וגבינות

פשטידת ברוקולי וגבינות היא קלאסיקה אהובה. שלבו ברוקולי מאודה עם ביצים, גבינת קוטג', גבינה צהובה מגוררת ומעט קמח, תבלו עם שום, מלח ופלפל ואפו עד שהפשטידה מתייצבת ומזהיבה מלמעלה. פשטידת תרד ופטה בסגנון יווני מביאה טעמים ים תיכוניים לשולחן, שלבו תרד מאודה וסחוט היטב עם ביצים, גבינת פטה מפוררת, צנוברים קלויים וקמח, תבלו עם שום, אגוז מוסקט ושמן זית ואפו בתבנית מרופדת בבצק פילו למראה מרשים. פשטידת בטטה מתוקה היא אפשרות מפתיעה שמשלבת מתיקות עם עומק טעמים. אפו בטטות עד שהן רכות מאוד, מעכו אותן ושלבו עם ביצים, שמנת, קינמון, ג'ינג'ר ומעט סוכר חום, ואפו עד שהפשטידה מתייצבת ומזהיבה.

מאפים במילוי בשר ועוף

מאפה בשר מפורק הוא מנה משביעה שמתאימה מאוד לארוחת שבת. בשלו נתח בקר כמו אסאדו או צלי בקר בבישול ארוך עם ירקות שורש ויין אדום עד שהבשר מתפרק בקלות. קררו, פרקו לחתיכות קטנות וערבבו עם הרוטב המצומצם. מלאו בבצק פריך או עלי לזניה ואפו עד להזהבה. גם בורקס במילוי עוף וחצילים הוא שילוב טעמים נהדר. טגנו חצילים קצוצים עם בצל, שום ורסק עגבניות, הוסיפו עוף מבושל וקצצו ותבלו היטב. מלאו בבצק עלים, צרו מאפים קטנים או גדולים ואפו עד להזהבה. פסטייה מרוקאית היא מאפה חגיגי במיוחד. שלבו עוף מבושל ומפורק עם ביצים מקושקשות, שקדים קצוצים, צימוקים ותבלינים מרוקאיים כמו קינמון, זעפרן וכמון, עטפו בשכבות של בצק פילו מרוח בחמאה ואפו עד להזהבה. פזרו אבקת סוכר וקינמון מעל להגשה מסורתית.

לזניות וקדירות שכבות

לזניה חלבית עם גבינות ופטריות היא אפשרות נהדרת לארוחת שישי בערב. שלבו שכבות של עלי לזניה מבושלים עם רוטב בשמל, תערובת גבינות (מוצרלה, קשקבל, פרמזן) ופטריות מטוגנות, ואפו עד שהכול מתחבר והגבינות נמסות ומזהיבות. מוסקה יוונית היא קדירת שכבות עשירה וטעימה. סדרו שכבות של חצילים מטוגנים, תפוחי אדמה פרוסים דק ותבשיל בשר מתובל ברוטב עגבניות עשיר, כסו בשכבה נדיבה של בשמל ואפו עד להזהבה. פשטידת תפוחי אדמה בשכבות היא תוספת משביעה וטעימה נוספת. סדרו שכבות של תפוחי אדמה פרוסים דק, בצל מטוגן, גבינה צהובה ושמנת, תבלו כל שכבה ואפו עד שהכול מתרכך והחלק העליון מזהיב.

 

מאכלים לשבת

 

מאכלים לארוחת שישי בערב

ארוחת שישי בערב היא זמן מיוחד לקבל את השבת עם מאכלים טעימים וחגיגיים, וזוהי הזדמנות להגיש מנות שדורשות יותר תשומת לב בהכנה או בהגשה.

מנות קלות להגשה

דגים מטוגנים בסגנון מרוקאי הם פתיחה קלאסית לארוחת שישי. טבלו פילה דג לבן בתערובת של קמח, ביצה ופירורי לחם מתובלים בכמון, פפריקה וכוסברה, וטגנו עד להזהבה. הגישו עם פלחי לימון וסלט עגבניות חריף. אנטיפסטי של ירקות קלויים הוא מנה קלה וצבעונית. קלו חצילים, פלפלים, קישואים ובצל, חתכו לרצועות ותבלו בשמן זית, חומץ בלסמי, שום, מלח ופלפל. הגישו בטמפרטורת החדר עם מבחר גבינות ולחמים. כדורי בשר ברוטב פיקנטי הם גם מנה משביעה וחגיגית. הכינו כדורי בשר קטנים מבשר טחון מתובל היטב, ובשלו ברוטב עגבניות עם פלפלים חריפים, שום, בצל וכמון. הגישו עם אורז או קוסקוס להשלמת הארוחה.

סלטים והתחלות לסעודה

טאבולה רעננה היא פתיחה מרעננת לארוחה. ערבבו בורגול דק עם כמויות נדיבות של פטרוזיליה, נענע, עגבניות קצוצות, בצל ירוק, מיץ לימון ושמן זית, תבלו היטב והגישו קר. סלט חומוס ואבוקדו הוא שילוב מזין וטעים. שלבו חומוס מבושל עם קוביות אבוקדו, עגבניות שרי חצויות, בצל סגול, כוסברה, מיץ לימון ושמן זית, ותבלו עם כמון, מלח ופלפל שחור טרי. מטבוחה ביתית היא תוספת נהדרת שכולם אוהבים. בשלו עגבניות ופלפלים יחד עד שהם מתרככים מאוד, הוסיפו שום, פפריקה, כמון ומעט סוכר ובשלו עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך. הגישו קר או בטמפרטורת החדר עם לחם.

לחם חלה וכיכרות מיוחדות

חלה מתוקה היא הלחם האולטימטיבי לשבת. הכינו בצק עשיר עם ביצים, שמן וסוכר, הניחו לו לתפוח היטב, צרו צמות מרשימות, מרחו בביצה ואפו עד להזהבה מושלמת. פזרו שומשום או פרג מעל לפני האפייה לגיוון. חלת שום וצמחי תיבול היא גרסה מלוחה טעימה. הוסיפו לבצק החלה שום כתוש, רוזמרין קצוץ, אורגנו וטימין, ולאחר שתקלעו אותו, מרחו בשמן זית מתובל בשום ואפו. התוצאה היא לחם ארומטי שמתאים להגשה עם מטבלים או לספיגת רטבים. פוקצ'ה ביתית עם זיתים ורוזמרין היא אלטרנטיבה איטלקית לחלה. הכינו בצק שמרים פשוט, הניחו לו לתפוח, שטחו בתבנית, צרו בו גומות עם האצבעות, מלאו בזיתים, רוזמרין ומלח גס, שפכו שמן זית נדיב מעל ואפו עד להזהבה. הגישו חם מהתנור או בטמפרטורת החדר.

עצות להכנה מראש ותכנון הארוחה

תכנון מוקדם והכנה מראש הם המפתח להצלחת ארוחת שבת רגועה ומהנה.

מה להכין ביום שישי ומה להכין מראש?

מנות שמשתפרות עם הזמן כמו תבשילים, קדרות וחמינים כדאי להכין כמה ימים מראש. התבשיל ייטעם רק יותר טוב לאחר יום או יומיים במקרר, כי הטעמים מתמזגים ומתעמקים. סלטים עם ירקות שורש, קטניות ופולים ניתן להכין גם כן מראש, כי הם רק ישתפרו עד זמן ההגשה. לעומת זאת, סלטים עם עלים רכים או מלפפונים עדיף להכין ביום שישי או בבוקר השבת. מאפים ופשטידות אפשר להכין ולאפות מראש, לקרר במקפיא או במקרר ולחמם בשבת, כי זהו חסכון משמעותי בזמן וגם מאפשר להיות רגועים יותר לקראת הארוחה.

איך לשמור על חום המזון בשבת?

פלטת שבת היא הפתרון הקלאסי לשמירה על חום המזון. הניחו את הסירים והתבניות על הפלטה לפני כניסת השבת, וכסו בנייר אלומיניום או במגבות כשהטמפרטורה גבוהה מדי. לכמויות גדולות יותר, אפשר להשתמש בתרמוס מיוחד לירקות או במכלים תרמיים איכותיים לשמירת החום למשך שעות רבות. הם אידיאליים למנות כמו אורז, קוגל או ירקות מבושלים. תבניות חימום עם נרות או פלטות חשמליות קטנות יכולות גם לשמש לחימום עדין ושמירה על טמפרטורה נוחה לאכילה. חשוב לוודא שהמשטח יציב ובטוח לשימוש בבית.

עיצוב השולחן ההגשה

שולחן שבת מסודר ונקי הוא החלק החשוב באווירה החגיגית. השתמשו במפה לבנה או בצבעים חמים, הוסיפו נרות שבת יפים ודאגו שיהיו מספיק כלים וסכו"ם לכל האורחים. סדרו את המאכלים בגובה מגוון, השתמשו במגשים, בסטנדים ובקערות בגדלים שונים ליצירת תצוגה מעניינת וזמינה. מנות עיקריות יכולות לעמוד במרכז עם התוספות והסלטים מסביב. הוסיפו פרחים טריים או צמחי תבלין כמו רוזמרין או טימין לעיטור טבעי וארומטי. מלחייה ופלפלייה קטנות עם מארז שמן זית וחומץ בלסמי יכולות לשמש גם כעיטור וגם כתוספת פרקטית לסלטים.

קינוחים וממתקים לשולחן השבת

שולחן שבת לא שלם בלי קינוחים טעימים שיסיימו את הארוחה בצורה מושלמת, ובין אם אתם מחפשים משהו קל ומרענן או עשיר ומפנק, יש אפשרויות רבות שיתאימו לכל טעם.

קינוחים פרי ועונתיים

סלט פירות עונתי הוא דרך מושלמת לסיים ארוחה עשירה. בחרו פירות בשלים ומתוקים כמו תפוחים, אגסים, ענבים ורימונים ושלבו עם מיץ לימון טרי, דבש ועלי מנטה. התוצאה מרעננת ומטהרת את החיך. עוגת תפוחים ביתית היא קלאסיקה שתמיד מצליחה. חתכו תפוחים לפרוסות דקות, ערבבו עם קינמון, אגוז מוסקט ומעט סוכר ואפו בתוך בצק פריך וחמאתי. הגישו חם עם כדור גלידה וניל או קצפת.

עוגות וטארטים חגיגיים

עוגת שוקולד עשירה היא תמיד בחירה בטוחה לאלה שאוהבים מתוק אינטנסיבי. עוגת שוקולד רטובה עם גנאש שוקולד או קרם חמאה משדרגת כל שולחן שבת לחוויה מיוחדת. טארט לימון קלאסי מביא איזון מושלם של חמוץ ומתוק. מלאו בסיס של בצק עוגיות פריך בקרם לימון חמצמץ ומתוק, וכסו במרנג זהוב או בקצפת מתוקה.

לסיכום

ארוחת שבת היא הזדמנות לחבר בין מסורת, משפחה וטעמים נפלאים, ובין אם תבחרו להכין תבשיל בשר מסורתי, דגים ארומטיים, מבחר סלטים צבעוניים, פשטידות מפנקות או קינוחים מתוקים, הקסם האמיתי טמון בישיבה המשותפת סביב השולחן. עם תכנון נכון והכנה מראש, תוכלו ליהנות מארוחת שבת חגיגית ומושלמת שתיצור זכרונות משפחתיים לאורך שנים רבות.

נגישות