תסמונת אספרגר היא לקות התפתחותית שמגיעה לידי ביטוי בקשיים לפתח תקשורת חברתית. בניגוד לדעה הרווחת, לאנשים אשר מאובחנים עם הלקות הזו יש אינטליגנציה גבוהה ואף יכולת לבטא את עצמם באופן מילולי בצורה טובה מאוד, כפי שניתן לראות למשל בהצהרה של מייסד חברת טסלה והמיליונר איילון מאסק אשר סיפר בפתיחות מעוררת השראה בשורה ראיונות כי הוא אובחן עם הלקות הזו. חשוב להבין כי מי שמאובחן עם התסמונת הזו עשוי לחוות קשיים תקשורתיים וחברתיים שמגיעים לידי ביטוי בחוסר יכולת לממש את מלוא היכולת, ועל כן בחרנו להצציג את כל מה שצריך לדעת אודות התסמונת – החל מתסמינים ועד דרכי הטיפול.
תסמונת אספרגר – מהם הסימנים המעידים על הלקות?
תסמונת אספרגר היא לקות התפתחותית שנמצאת על קשת רחבה של אוטיזם. מאז שנת 2013 החלו רופאים לאבחן את התסמונת הזו כחלק מהספקטרום האוטיסטי, אולם חשוב להבין כי בניגוד לתסמונות אחרות על הספקטרום, ילדים כמו גם מבוגרים אשר מאובחנים עם הלקות הזו הם לרוב בתפקוד גבוה אולם מתקשים לנהל סיטואציות חברתיות. פורטל טיפולים ישראל מרחיב אודות הלקות הזו, מתוך מטרה לשפוך אור ולנפץ סטיגמות הקשורות בהפרעה מסוג זה. למעשה, הסימנים של תסמונת זו מגיעים לידי ביטוי בחוסר יכולת ליצור קשר חברתי, הבנה דלה מאוד של בסיטואציות חברתיות כמו גם רמזים לגבי התנהגות רצויה, תחומי עיסוק מוגבלים הכוללים בין היתר היצמדות לטקסים או פעולות שחוזרות על עצמן שוב ושוב, קושי בקרבה פיזית ועוד. הזיהוי של התסמונת הזו לרוב מתחילה עוד בגילאי הילדות כאשר נדמה כי הילד נמצא "בעולם משל עצמו" אולם ככל שמתבגרים והצד החברתי הופך לחלש יותר, כך היכולת לסייע להם גם בגילאים מבוגרים הופכת לקשה יותר.
על כן, ניתן להבחין ברמזים לגבי היתכנות של התסמונת הזו עוד בגילאים צעירים ולרוב סביב גיל 3-5, בעת שהילד נכנס למסגרת חברתית כמו הגן. חוסר בשלות לאינטראקציה חברתית בגיל הרך צריכה להוות תמרור לפנייה לקבלת אבחון, כל זאת מתוך מטרה ליצור תוכנית טיפול המותאמת לצרכים שלו ועם שימת דגש על ניצול הפוטנציאל.
כיצד מתבצע האבחון?
האבחון מתבצע באמצעות פסיכולוג קליני המתבצע באמצעות שורה של שאלונים כמו למשל Adult Asperger Assessment לצד שאלות ותשובות וכן שימוש בכלים מתקדמים כמו בדיקה של תפקוד המוח באמצעות בחינת גלי ה-EGG. ישנם כלי אבחון נוספים שנועדו להוביל לקבלת אבחון מהיר ומקצועי המתבצע במספר מפגשים, כאשר חשוב מאוד לפנות לאנשי מקצוע לא רק מתוך מטרה לקבל את האבחון אלא גם לטובת מימוש זכויות במוסד לביטוח לאומי, מאחר וילדים המאובחנים עם התסמונת הזו זכאים לקבל שורה של הטבות, כחלק מקבוצה של בעלי צרכים מיוחדים על הספקטרום האוטיסטי.
מהו הטיפול המקובל?
הטיפול בילדים כמו גם מבוגרים אשר מאובחנים עם התסמונת הזו התקדם באופן משמעותי בעשור החולף, כאשר כיום נהוג לשלב בין מספר פרקטיות טיפול הכוללות בין היתר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, ריפוי ועיסוק, מתן של תרופות במידה וישנם תסמינים נוספים שמצריכים גם התערבות רפואית לצד יצירה של שינוי תזונתי. כל קבלת החלטה לגבי הטיפול צריך להתבצע באמצעות גורמי מקצוע המתמחים בטיפול בתסמונת הזו, כל זאת מתוך מטרה לסייע לילד להתמודד עם התסמינים ואף להצליח לקיים אורח חיים נורמטיבי ככל האפשר, וזאת למרות התופעות הנלוות להפרעה זו.
לסיכום
תסמונת אספרגר היא תסמונת שכיחה שמשפיעה על היכולת של המאובחנים ליצור קשרים חברתיים לצד קשיים רגשיים. יחד עם זאת, באמצעות אבחון מוקדם לצד קביעת תוכנית טיפול ניתן להוביל ליצירה של מענה רגשי שיוביל להתפתחות אישית ומימוש הפוטנציאל, בייחוד לאור האינטליגנציה הגבוהה.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.