קונים ומשדרגים

הכי חם בעולם האופנה והלייף סטייל

דיבור מתוך שינה אצל ילדים: כל מה שצריך לדעת

דיבור מתוך שינה אצל ילדים

דיבור מתוך שינה אצל ילדים היא תופעה מוכרת ומרתקת שמצליחה לרתק את ציבור ההורים והחוקרים כאחד, וזאת מאחר ואין סיבה ברורה מדוע ילדים מתחילים לדבר לפתע מתוך שינה – לעיתים שיחות שלמות. בדומה למבוגרים שגם הם עלולים לדבר מתוך שינה, ילדים אינם זוכרים כי דיברו ואף יופתעו כאשר נאמר להם את זה. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי דיבור הוא אלמנט תת הכרתי שמגיע לרוב בעקבות התרגשות מפני אירוע מרגש כמו למשל טקס בבית הספר או אפילו מבחן, אבל כאשר התופעה של דיבור מתוך שינה מגיעה לידי ביטוי גם בקימה המלווה ברעד או זיעה קרה, מדובר בהפרעת שינה שעלולה להוביל גם לפגיעה בהתפתחות התקינה של הילדים. אם הילד שלכם מדבר מתוך שינה, זה הזמן לקבל את כל המידע אודות התופעה – וכיצד מטפלים.

דיבור מתוך שינה – מה חשוב לדעת?

תופעת דיבור מתוך שינה מתרחש אצל אחוז גבוה מאוד מקרב הילדים, ועדות לכך ניתן למצוא בחיפושים הרבים במנוע החיפוש של גוגל אודות התופעה, לצד קבוצות ברשתות החברתיות שבהן הורים מעידים על כך כי הילדים מדברים – לעיתים שיחות ולעיתים ג'יבריש לא ברור. מאחר ואין נתונים ברורים לגבי היקף התופעה, לא ניתן לומר בדיוק כמה ילדים מדברים – החל ממשפטים קטועים ועד לשיחות שלמות שיכולות גם להגיע לידי ביטוי בטורים גבוהים שמפריעים לבני המשפחה והילדים אחרים לישון. כפי שציינו, אירועים מיוחדים כמו למשל נסיעה לחו"ל, אירוע משפחתי או מבחן בבית הספר.  ברוב רובם של המקרים אין מדובר בתופעה מסוכנת וחשוב שאתם כהורים לא תעירו את הילדים, מאחר והם לא זוכרים את האירוע ועלולים להיכנס ללחץ בעקבות התערבות שלכם. יחד עם זאת, כאשר ילדים מגלים תסמינים של דיבור הכולל גם עוררות בפתאומיות או תלותיות וחוסר רצון לחזור לישון בעקבות ביעותי לילה, זה הזמן לפעול ולהפנות את הילד למעבדת שינה, מתוך מטרה לבחון האם הוא סובל מנדודי שינה שמשפיעים על היכולת שלו לתפקד בצורה טובה במסגרות, כמו גם להתפתח כראוי.

טיפול בביעותי לילה באמצעות מרפאת שינה לצד טיפול רגשי

על מנת להגיע למרפאת שינה, נדרש קודם לתאר תור אצל רופא משפחה ולאחר מכן לגשת למרפאה שתבצע בדיקות נרחבות, מתוך מטרה להבין האם מדובר בהפרעת שינה. בנוסף, חשוב לציין כי אם הילד מדבר בצורה קוהרנטית על אלמנטים מפחידים או מטרידים, יכול להיות שהוא סובל מטראומה שעליה הוא לא סיפר. מדובר בתופעה מוכרת שמתרחשת על רקע של טראומות ומחקרים גם איששו את הטענה הזו, אולם כפי שציינו בתחילה, לרוב מדובר בהפרעה שאינה מתרחשת על הרקע הזה. אולם, מתן תשומת לב וקשב לתופעות שמתרחשות לצד הדיבור כמו למשל זיעה קרה או התעוררות וחוסר רצון לחזור לישון הם סימנים שאליהם צריך להתייחס, כל זאת מתוך מטרה למנוע הידרדרות באיכות השינה. טיפול רגשי לילד המתבצע באמצעות מטפל המתמחה בתחום יכול לשפוך אור ולסייע לילד לקבל כלים להתמודדות עם מצבו המנטלי, ולכם כהורים יכולת להבין לעומק מדוע הוא מדבר מתוך השינה.

לסיכום

דיבור מתוך שינה היא תופעה נפוצה ומוכרת שמתרחשת הן אצל בנים והן אצל בנות. לרוב, היא איננה מזיקה ולא משפיעה על איכות השינה, אולם במידה וישנם סימנים נוספים להפרעת שינה או לאמירות מטרידות, זה הזמן לגשת לרופא משפחה ולקבל הפנייה למרפאה אשר תבחן את טיב השינה. במידת הצורך, טיפול רגשי גם הוא יכול לסייע ובכך להפסיק את הדיבור.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות